Chcete cenovú ponuku? Volajte 0908 774 282 →

Zakladanie trávnika na jeseň. Ako na to a prečo je to ideálne?

Zakladanie trávnika na jeseň. Ako na to a prečo je to ideálne?

Čaká vás zakladanie trávnika? Ideálny čas na výsev trávnika je práve na jeseň. Aké sú dôvody, pre ktoré je ideálne založenie trávnika na jeseň a čo vás v takom prípade čaká?

Prečo zakladať trávnik na jeseň?

Podľa odborníkov je vhodné zakladať trávnik buď v jari alebo na jeseň. Teoreticky môžete trávnik založiť kedykoľvek počas roka. Jesenný výsev sa však považuje za lepší. Prečo?

  • Na zakladanie trávnika je ideálne počasie.Teploty na jeseň mierne klesajú, zrážok je čoraz viac. To sú skvelé podmienky, kedy sa trávniku bude dobre dariť. Pamätajte však na to, že zakladať by ste ho mali do polovice októbra, aby trávnik do zimy stihol mierne narásť, resp. dobre sa uchytiť.
  • Nie je nutné časté zavlažovanie. Ak by ste zakladali trávnik na neskorú jar, prípadne v lete, musíte ho veľmi často zalievať. Na jeseň je však dostatočne vlhko a navyše, teploty nie sú také vysoké. Zavlažovať teda stačí pomenej.
  • Pôda je teplá. Aj keď teploty sú už nižšie, pôda je ešte stále teplá. To umožňuje rýchlejšie klíčenie semien.

Výsev trávnika si teda naplánujte na pekný jesenný deň, a to predtým, ako meteorológovia ohlásia zrážky. Pozor však na mimoriadne výdatné zrážky. Tie by mohli semená trávy vyplaviť.

Kalkulátor pre založenie trávnika

Ako prebieha jesenné zakladanie trávnika

Ak chcete založiť kvalitný trávnik na jeseň, čaká vás v podstate to, čo kedykoľvek počas roka. Ako teda prebieha jesenné zakladanie trávnika?

  1. Príprava pôdy pre trávnik. V prvom rade správne pripravte plochu, na ktorej budete trávnik zakladať. Odstráňte z nej všetky nečistoty, burinu, kamene, či korene.
  2. Frézovanie plochy.Vhodné je pôdu vyfrézovať do hĺbky cca 14 cm, s čím vám pomôže nosič náradia GreenClimber.
  3. Vyrovnanie terénu pred výsevom – nivelovanie. Pozemok pred samotným výsevom dokonale zarovnajte.
  4. Výsev trávnika.So strojmi GreenClimber sa dá semeno trávy zasiať rovnomerne. Dosiahne sa tak hustý dokonalý trávnik. Stroj taktiež zapracuje semeno trávy do pôdy.
  5. Valcovanie trávnika. V poslednom kroku je vhodné opäť plochu povalcovať. Tým sa zabezpečí, že semeno trávy neodfúkne, ani ho nevyzobe vtáctvo.

Prečítajte si: Jesenná starostlivosť o trávnik. Ako na to?

Rozhodli ste sa na jeseň len upraviť, resp. oživiť svoj existujúci trávnik, ktorý dostal počas leta zabrať? Pomôže prevzdušnenie pôdy kultivátorom a dosadenie trávneho semena do holých miest.

Ak chcete trávniku dodať živiny, skúste mulčovanie trávnika. Mulč poskytne trávniku dokonalé prírodné hnojivo a zároveň ho chráni pred burinou a stratou vlhkosti. Ak sa vám myšlienka založenia trávnika na jeseň pozdáva, nechajte to na GreenClimber. Na jar sa už budete tešiť z krásnej trávy!

Mám záujem o nezávislú ponuku

Podobné